Skip to content

DNA onderzoek van Omniyou: mijn ervaring en resultaten

DNA-rapporten. Al lange tijd iets wat ons bij Fuse erg interessant lijkt. We zijn dan ook super trots en blij dat één van onze partners, Omniyou, dit aanbiedt. Al eerder zagen we Omniyou bij een aantal van onze Fuse events en nu zijn ook een aantal ambassadeurs gestart met het testen en promoten van Omniyou.

Maar wat is het nu eigenlijk? Een DNA-analyse geeft inzicht in de processen die zich in jouw lichaam afspelen. Dit is onder andere: de verwerking van voedingsstoffen, de samenstelling van spieren en de flexibiliteit van je huid. Je DNA kan ook wat zeggen over je geest: hoe stressbestendig ben je? Ben je een avond- of een ochtendmens?

Kort gezegd geeft Omniyou inzicht in jouw lichaam in relatie tot voeding, sport, huid, slaap en stress. Het moederbedrijf van Omniyou is Omnigen, een wetenschappelijk instituut. Daar worden alle onderzoeken getest op juistheden. Vanuit daar zijn alle onderzoeken toegepast in deze test en daarom allemaal wetenschappelijk bewezen. 

Interessant dus! Ik (Kristie van Kemenade) heb een DNA-onderzoek laten doen en ik neem jullie in dit artikel mee in mijn ervaring. Je krijgt een kitje thuisgestuurd, met daarin de benodigde attributen voor het afnemen van je DNA. Het DNA wordt ’s ochtends afgenomen zonder iets geconsumeerd te hebben. Het is heel simpel! Je kunt gewoon zelf speeksel afnemen bij je wang. Opsturen én klaar, wachten maar. Het analyseren van de resultaten kan een aantal weken duren.

Hieronder neem ik jullie mee in welke onderdelen het rapport laat zien en natuurlijk mijn eigen resultaten. Het onderzoek is héél uitgebreid. Alles wordt super goed uitgelegd en er komen heel veel interessante adviezen aan bod. Ik zal dan ook een deel met jullie delen, niet alles.

Nutrigenomics & Nutrition

Het nutrigenomics-rapport geeft inzicht in jouw genetische aanleg met betrekking tot verschillende stofwisselingsprocessen van het lichaam. Een genetisch profiel kan helpen de juiste keuzes te maken om aan de dagelijkse nutriëntenbehoefte van het lichaam te voldoen. Nutrition+ is een aanvulling op en verdieping van het Nutrigenomics-rapport, met aanvullende informatie over de macro- en micronutriënten, zodat je een goede basis hebt om gezonde keuzes te maken.

In het overzicht over gezond gewicht krijg je meer informatie over wat de kans is op overgewicht. Dit is handig want zo kan je er van tevoren rekening mee houden en er voorzichtiger mee omgaan als dit hoog is.

 

Je komt ook te weten in welke verhouding je macronutrienten kan consumeren om te optimaliseren voor gewichtsverlies of behoud.

 

Van de volgende vitaminen wordt allemaal risico analyse gegeven: foliumzuur, B6, B12, C, D, calcium en ijzer. Zo is het mogelijk dat je meer van bepaalde micronutrienten moet consumeren omdat deze slechter worden opgenomen.

Athleticogenomics & Athletics+

Het athleticogenomics-rapport geeft inzicht in verschillende genetische eigenschappen die van invloed kunnen zijn op jouw sportprestaties, ook wel talent genoemd. Inzicht in de aanleg voor eigenschappen die de prestaties beïnvloeden kunnen je helpen de maximale prestaties te behalen in jouw favoriete sport. Athletics+ biedt een uitgebreide uitleg hoe goede training de sportprestaties kan verbeteren en hoe je een trainingsschema kan opstellen of optimaliseren om jouw prestaties te maximaliseren. Je komt ook meer te weten over de soort sport waar je goed in bent: duursport of krachtsport. Zo kan je kiezen voor sporten of activiteiten die mogelijk beter bij jouw genetica aansluiten.

Er staan ook interessante feitjes in over caffeïne, breek je het snel, of juist langzaam af? Daarnaast krijg je ook advies in welke hoeveelheid je dit het best kan combineren voordat je gaat sporten.    

Ook kom je te weten of je genetische aanleg hebt voor of sport je een goed gevoel geeft en hoe bereid je bent om te gaan sporten. Deze twee aspecten kunnen ervoor zorgen dat je een laag of hoog risico hebt op overmatig sporten.    

Somnogenomics & Stress-genomics

Het Somnogenomics-rapport kijkt naar genetische eigenschappen die te maken hebben met slaap en een goede nachtrust. Met inzicht in de genetische aanleg voor verschillende elementen van slaap leer je jezelf beter kennen en kun je jouw nachtrust mogelijk verbeteren of juist je dagritme aanpassen aan jouw slaapbehoefte. Het Stess-genomics-rapport geeft inzicht in jouw genetische aanleg voor verschillende eigenschappen die iets kunnen vertellen over hoe gevoelig jij bent voor, en hoe jouw lichaam omgaat met stress.

In het slaaprapport kom je de genetische aanleg voor het rusteloze benen syndroom, hierdoor kan je tintelingen, kriebels of vervelende gevoelen ervaren in je benen.    

Je komt ook te weten of je een grote of kleine slaapbehoefte hebt. Zo kan je ervoor kiezen om toch een keer eerder naar bed te gaan en wat langer te slapen als je lichaam hier meer behoefte aan heeft.    

Dermagenomics

Het dermagenomics-rapport geeft een overzicht van jouw genetische aanleg op verschillende eigenschappen van de huid, met name de huid van het gezicht. Bij de keuze voor een huidverzorgingsproduct, om de huid te reinigen, te verzorgen of om de tekenen van huidveroudering tegen te gaan, kan kennis van de genetische aanleg de keuze mogelijk sturen.

Je komt ook meer te weten over je genetische aanleg op acne. Als je hier een hoog risico op hebt kan je verschillende adviezen gebruiken om aanhoudende acne zoveel mogelijk te behandelen of voorkomen.      

Je krijgt ook advies over hangende oogleden. Als je hiervoor een hoge genetische aanleg hebt kan het verstandig zijn om er extra aandacht aan te geven en dit deel van de huid extra goed te verzorgen en beschermen.    

Neancestry 

Het neancestry-minirapport geeft een inkijkje in het leven jouw verre verre verre voorouders. Hebben een Homo sapiens en een Homo neanderthalensis ~60.000 jaar geleden samen een liefdesbaby gekregen en ben jij daar een verre afstammeling van? Het Neancestry-rapport laat zien hoeveel van de Neanderthaler-varianten er nu zijn overgebleven in jouw DNA.

Naast het aantal neanderthaler varianten dat is teruggevonden kom je ook te weten hoeveel procent van de mensen uit een eerdere genetische studie meer of minder Neanderthaler varianten hebben dan jij.

Ik vond het zéér interessant om al deze adviezen te lezen. Veel eigenschappen waren zoals ik ze had verwacht. Sommige dingen had ik nooit bij stilgestaan of me afgevraagd.

Bijvoorbeeld kans op overgewicht: ik moet altijd goed letten op mijn beweging en voeding, dus dat komt voor mij niet onverwachts. Ook de afbraak van caffeïne. Over het algemeen kan ik relatief veel koffie drinken en ook nog laat op de dag zonder hier negatieve effecten (zoals slapeloosheid) op te merken. Echter, ben ik laatst een tijdje gestopt met koffie drinken. Toen ik daarna weer begon had ik na 1 a 2 koppen koffie het gevoel dat ik niet goed meer kon functioneren. Wat mij wel verbaasde, is het verhoogde kans op vitaminen tekort op heel veel van de vitaminen die uit de test kwamen. Daarnaast had ik verwacht dat ik meer richting krachtsport zou zitten in plaats van duursport.

Confronterend? Ja, wel een beetje, maar super interessant. Ik kan het dus zeker aanraden!

Wat ik meteen heb meegenomen en uit de test en ook direct toepasbaar is, is de verdeling in vet, koolhydraten en eiwitten. Ik had absoluut niet verwacht dat mijn lichaam zo goed reageert op koolhydraten en dit is dan ook echt een goed inzicht. 

Mocht je nog vragen hebben over het onderzoek, stuur me dan gerust een mailtje dan kan ik (of Omniyou) het voor je beantwoorden.

Facebook
Twitter
LinkedIn