Skip to content

De weg naar jouw gezonde leven

De weg naar jouw gezonde leven

Gezond leven is voor iedereen belangrijk, maar voelt voor sommige mensen onhaalbaar. En dan heb je ook nog veel mensen die denken gezond te leven, maar eigenlijk vast zitten in de aangeleerde patronen van vroeger. Ben jij klaar voor de stap naar een bewuster en gezonder leven? Lees dan snel verder, want het is makkelijker dan je denkt.

Begin bij de basis

Gezond leven begint bij bewustwording. Ben jij je bewust van de standaard patronen die je volgt? En waarom volg je die? Wat is daar zo fijn aan en wil je het behouden? Zoals bijvoorbeeld jouw koffiemoment om 10 uur op de bank met een koekje. Of de vrijdagavond snackavond. Zijn dit momenten die je blij maken en energie geven? Behoud die momenten dan zeker, maar neem ze op in jouw gezonde levensstijl. Gezond betekent namelijk niet alleen gezond eten en genoeg bewegen, maar levensgeluk is net zo belangrijk. Als jij gelukkig bent, is jouw motivatie om alles uit het leven te halen op zijn hoogst. Het is dus belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben wat jou gelukkig maakt en wat jouw wensen zijn voor een gezonde levensstijl. Als ik naar mijzelf kijk, dan word ik gelukkig van veel wandelen, af en toe hardlopen en rustig kunnen genieten van eten. En ik merk ook dat ik daardoor een gezonder ritme heb. Als ik moet haasten, dan grijp ik al snel naar ongezonde opties en eet ik meer dan eigenlijk nodig is. En dat laatste brengt mij bij het volgende punt.

Bewust kiezen en genieten

In een wereld vol verleidingen die je al schreeuwend tegemoet komen, is het soms moeilijk om bewuste keuzes te maken. In elk dorp is minimaal 1 snackbar te vinden en groenteboeren vaak niet meer. Om nog maar niet te spreken over de verleidingen in steden. De minder gezonde keuzes hebben mooie opvallende kleuren en afbeeldingen met bijbehorende reclamecampagnes. Slechts 2 voorbeelden van dingen die bewuste keuzes maken moeilijk maakt. Als je echt gezonder wil leven, dan is die wilskracht jouw wapen tegen de verleidingen die op je af komen. Als je jezelf hebt aangeleerd om bewust te kiezen, draagt dat bij aan jouw levensgeluk. Je hoeft dan die genietmomentjes niet te cancellen, maar kiest er bewust voor om juist die momenten te genieten en andere momenten wat strakker te letten op wat je eet en doet. En ergens mee starten is altijd moeilijk, maar ik deel graag met jou hoe ik dit aanpak aan de hand van dit voorbeeld:

De diepvriespizza’s zijn in de aanbieding. Veel keuze in smaken en lekker snel klaar. Klinkt allemaal erg verleidelijk, maar heb je die pizza’s echt nodig? De voordelen zoals de prijs, keuze voor verschillende smaken en lekker snel klaar kun je ook bereiken door te kiezen voor bijvoorbeeld een snelle salade. Die is onderaan de streep goedkoper, kun je zelf samenstellen en is ook lekker snel klaar. En weet je wat eigenlijk het lekkerste daaraan is? Het feel good moment dat je ervan krijgt tijdens en na het eten. Zo kun je met kleine veranderingen al een verschil maken.

Maar kan ik dan niets lekkers meer eten?

Natuurlijk wel! Als je iets verbiedt, dan verlang je er juist meer naar. Ga dus zeker niets verbieden, maar kies bewust, eet bewust en geniet bewust. Maar hoe dan?
Hieronder geef ik je een paar tips om bewust te genieten van eten:

● Take it slow, eet rustig.
● Eet aandachtig, dus niet multitasken zoals eten en tv kijken.
● Voldoende kauwen. Als je veel kauwt, krijgen je hersenen een signaal dat je al veel hebt gegeten. Daardoor heb je eerder een vol gevoel.
● Portiecontrole: Neem je tussendoortjes en lunch mee naar werk in de juiste hoeveelheid. Zo maak je het bewust kiezen makkelijk, voorkom je overeten en kun je door de dag heen bewust genieten van al dat lekkers.

Voldoende beweging

Ok, je hebt jouw nieuwe levensstijl op het gebied van eten helemaal eigen gemaakt. Maar vergeet dan zeker niet de andere helft van een nieuwe levensstijl en dat is voldoende beweging. Dit is het punt waarop mensen in de stress schieten. Bewegen? Wanneer dan en hoe? Dat is makkelijker dan je denkt, ook met een volle agenda. Wist je namelijk dat je al voldoende beweging kunt krijgen met kleine aanpassingen? Hieronder een paar tips om
voldoende stappen te behalen, elke dag weer:

● Haal eens een kopje koffie voor je collega’s.
● Maak een wandeling in je pauze, met als bonus een flinke dosis verse zuurstof.
● Neem het ov in plaats van de auto
● Pak de fiets voor die paar boodschapjes

Maar combineer voldoende beweging ook met ontspanning. Inspiratie nodig? Kijk dan zeker eens naar deze toffe experiences van Fuse.

Wil je meer tips, inspiratie en heerlijke recepten? Volg Mijn Hobby Keuken dan op Instagram

15 maart 2024 | Janique Nijhof | Mijn Hobby Keuken

Facebook
Twitter
LinkedIn