Skip to content

Cortisol: het stresshormoon en tips om deze te verlagen

Cortisol: het stresshormoon en tips om deze te verlagen

Misschien heb je al eens gehoord van het hormoon cortisol, misschien ook niet. Cortisol is een hormoon dat een cruciale rol speelt in de stressrespons van het lichaam. Het is een hormoon dat al miljoenen jaren aanwezig is in het menselijk lichaam. In de prehistorische tijden hielp dit hormoon onze voorouders om te gaan met stressoren die ze in hun dagelijkse leven tegenkwamen. Denk hierbij aan roofdieren die ze onderweg tegenkwamen of een natuurramp. Het hormoon zou onze voorouders hebben geholpen om snel te reageren op gevaar. Wanneer je dus geconfronteerd wordt met een stressvolle situatie, wordt er in je lichaam cortisol vrijgegeven om het lichaam te helpen reageren en om te gaan met deze stressor.

Wat gebeurt er bij een langdurige blootstelling aan cortisol?

Jouw lichaam kent het verschil niet tussen een sabeltandtijger die je miljoenen jaren geleden onderweg tegen zou komen op de savanne of stress in de huidige maatschappij zoals stressvolle deadlines, lange files, te veel koffie en alcohol, te weinig beweging, etc. Een klein beetje stress is niet erg voor je, het is zelfs goed en kan je helpen om alert te blijven! Cortisol is een heel belangrijk hormoon en wanneer het na een bepaalde stress situatie weer een normaal niveau aanneemt is er niets aan de hand. Wanneer jouw cortisolniveaus echter langdurig (chronisch) verhoogd blijven – wat vandaag de dag bij veel mensen het geval is – , kan dit leiden tot een reeks mentale en lichamelijke gezondheidsproblemen. Denk hierbij aan angsten, depressies, weinig energie, spijsverteringsproblemen, hoge bloeddruk, problemen met het geheugen, slaapproblemen, gewichtstoename en verhoogde kans op een burn-out.

Tips om je cortisol te verlagen

Er zijn verschillende manieren die jou kunnen helpen om in deze 24-uurs maatschappij je cortisollevels te verlagen. Hier zijn 8 tips die je vanaf vandaag nog kan gaan toepassen:

1. Start met aromatherapie: Van bepaalde geuren, zoals lavendel, kamille en bergamot is aangetoond dat deze de cortisolniveaus verlagen. Je kunt etherische oliën gebruiken of kaarsen met deze geuren om stress te verminderen.

2. Sta stil bij de dingen waar je dankbaar voor bent: Probeer iedere dag eens de tijd te nemen om na te denken over de dingen waar je dankbaar voor bent. Schrijf iedere avond voor het slapen gaan 3 dingen op waarvoor je die dag dankbaar bent. Het is aangetoond dat dit de cortisolniveaus verlaagt en je algehele welzijn verbetert.

3. Ga naar buiten: Tijd doorbrengen in de natuur helpt om je cortisolniveau te verlagen, wat stress vermindert. Zelfs een korte wandeling buiten van 10 minuten kan al een aanzienlijke invloed hebben op je stressniveaus.

4. Slaap voldoende: Een tekort aan slaap kan je cortisolniveaus verhogen. Het is dus belangrijk om iedere nacht een kwalitatief goede slaap te hebben. Streef naar zo’n 7 tot 9 uur slaap per nacht.

5. Eet voedzaam: Dit wil zeggen dat jouw voedingspatroon rijk is aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Kook met verse ingrediënten en vermijd zoveel mogelijk suikerhoudende en bewerkte voedingsmiddelen, die juist ontstekingen en cortisolspiegels kunnen verhogen.

6. Vermijd cafeïne en alcohol : Cafeïne en alcohol kunnen jouw cortisol levels verhogen, het is dus belangrijk om het verbruik hiervan te beperken.

7. Zoek sociale support: Het hebben van een sterk ondersteunend netwerk kan helpen om je stressniveaus en cortisolspiegels te verlagen.

8. Neem voldoende pauze: Het nemen van regelmatige pauzes gedurende de dag kan helpen om je stressniveaus te verminderen en overmatige afgifte van cortisol te voorkomen. Eet je lunch eens op in alle rust zonder scrollend op je mobiel te zitten of haal eens 3x diep adem in en uit als je op het toilet zit.

Door deze tips stap voor stap in je dagelijkse routine op te nemen, kan je jouw cortisolniveaus verlagen en je algehele gezondheid en welzijn verbeteren.

Met welke tip ga jij aan de slag? Laat het aan ons weten door ons te taggen op Instagram @fuse.community

Wil je daarnaast meer weten of meedoen als brand of als professional? Neem dan contact met ons op via de contactgegevens

Facebook
Twitter
LinkedIn