Skip to content

Blue Light Blocker: optimale slaapgezondheid!

Blauw licht komt voor in zonnestralen en de meeste andere vormen van licht.

De meeste blootstelling aan schadelijk blauw licht wordt veroorzaakt door beeldschermen van bijvoorbeeld je telefoon en laptop, maar ook gewoon van je gloeilamp!

De zon bevat alle kleuren licht. Rood, oranje, groen en blauw. Al deze kleuren zenden met verschillende hoeveelheid energie. Rood licht heeft bijvoorbeeld langere golflengtes en minder energie. Blauw licht heeft korte golflengtes en meer energie.

Blokkeer blauw licht

Om de effecten van blauw licht te verminderen kun je denken aan een blauw licht blokkerende bril.

Er zijn honderden studies die laten zien dat het dragen van een blue blocker bril (blauw licht blokkerende bril) werkt. Het grootst genoemde voordeel is betere slaapkwaliteit.

Betere slaapkwaliteit

Net zoals de zon je in de ochtend wakker maakt doet een beeldscherm in de avond hetzelfde. Dit is natuurlijk niet wat je wilt.

Door het blauwe licht wordt de aanmaak van je lichaamseigen melatonine onderdrukt en slaap je minder diep. In de afwezigheid van blauw licht worden de lichtgevoelige ganglioncellen in je netvlies niet geactiveerd om melanopsin te produceren en hierdoor voldoende melatonine te produceren.

Activatie van melanopsin onderdrukt melatonine productie

Zijn alle blue blockers effectief? Er worden diverse computer brillen of blue light blocking brillen aangeboden. De variant met lichte gele of heldere glazen filteren tussen de 5% en 20% blauw licht. Deze zijn om deze reden niet geschikt om toe te passen voor het verbeteren van je slaapkwaliteit.

Selecteren van Blue Blockers 

De Blueblockers van onze partner de Oerjongens zijn geselecteerd op het filteren van het benodigde lichtspectrum die noodzakelijk zijn voor de aanloop naar een goede nachtrust. Een goede Blue Blocker weert het lichtspectrum tot minimaal 500 nanometer en filtert al het blauwe en gedeeltelijk het groene licht. Deze glazen zijn oranje of rood van kleur. Er is veel wetenschappelijk bewijs dat het dragen van een blauw licht filter bril bijdraagt aan een betere nachtrust en een langere diepe slaap. Op deze criteria zijn de brillen van De Oerjongens geselecteerd. Zo hebben ze een Goedenavond Blue Light Blocker en een Goedenacht Blue Light Blocker.

Facebook
Twitter
LinkedIn