Skip to content

Voornemens in januari 2024: Hoe zorg je ervoor dat je deze nu wel vast houdt?

Januari 2024: Hoe zorg je ervoor dat je goede voornemens nu wel vast houdt?

Het nieuwe jaar is alweer een paar weken oud, hoe staat het met jouw goede voornemens? Misschien heb je je voorgenomen om nu eindelijk gezonder te eten, meer te sporten en minder te drinken. Misschien ben je het jaar wel begonnen zonder suiker/alcohol om deze nieuwe gewoonte een kickstart te geven? Niet de meest optimale manier om blijvende verandering te realiseren als je het ons vraagt. Als je het nu moeilijk vindt om te matigen met alcohol, suiker of andere ongezonde dingen, dan gaat een hele maand je wilskracht testen dat niet oplossen.

Het kan je misschien wel laten ervaren dat de wereld niet eindigt zonder alcohol of suiker, maar het geeft je ook een soort vrijbrief om op andere momenten, zoals tijdens de feestdagen maar ook weer in februari, wel los te gaan. Zo van, “ik heb net een maand 
geen alcohol gedronken, dus 1 februari gaan we los”. Uiteindelijk is de kunst van gezond leven het leren matigen en excessen te mijden. Die alles-of-niks mentaliteit is de reden dat er uiteindelijk niks verandert. Zodra je toch een stuk taart eet is het hek van de dam. Die suikervrije maand is naar de haaien. Dikke kans dat je ook het trainen voor vandaag laat zitten en pizza voor het avondeten bestelt. Het moet perfect, of niet. Maar zo werkt het aanleren van nieuwe routines niet.

Met deze 3 tips gaat het dit jaar wel lukken om jouw voornemens te laten slagen:

1. Stel realistische doelen:
Als je nu regelmatig drinkt, is de kans dat je helemaal nooit meer drinkt na 1 januari klein. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar voor de gemiddelde mens is die stap te groot. Als je nu 3 dagen per week 2-3 glazen alcohol per keer drinkt, probeer dan eens een paar weken 2 dagen 1-2 glazen per keer te drinken.

2. Maak een plan:
Bekijk situaties waarin je nu vaak meer drinkt/eet/snackt dan de bedoeling was. Wat was de trigger voor je gedrag? Maak een plan om daarmee om te gaan. Merk je bijvoorbeeld dat je je drinkgedrag niet onder controle hebt op de vrijmibo met specifieke mensen, ga dan bijvoorbeeld niet naar de vrijmibo als zij aanwezig zijn, of praat met ze. Leg uit dat het anders moet. Waarschijnlijk is wat minder drinken voor hen ook geen slecht idee.

3. Focus op verandering:
Je nieuwe voornemens zijn belangrijk, maar het leven is onvoorspelbaar en soms gaan dingen niet zoals plan en dat is helemaal oké. Het is wel belangrijk dat je in die situatie dan alsnog moeite doet om een betere keuze te maken om het oude patroon te doorbreken. Stel je eindigt bijvoorbeeld toch op de borrel, stel dan bijvoorbeeld een limiet van 2 drankjes en ga dan naar huis.

Je leefstijl veranderen is een langzaam proces. Na verloop van tijd wordt nieuw gedrag gemakkelijker naarmate je iets vaker doet. Heb dus geduld en blijf doorzetten. Reflecteer elke week of om de week om te kijken waar je staat.

Facebook
Twitter
LinkedIn