Skip to content

Alles wat je wilt weten over microdosen

Micodosing, het consumeren van een zeer kleine dosis van een psychedelische stof – bijvoorbeeld truffels en magic mushrooms die de hallucinogene stof psylocibine bevatten –, is al een tijdje trend. Ooit overgewaaid vanuit Silicon Valley, waar jonge hippe professionals gingen microdosen (met onder meer LSD) om hun energielevels, productiviteit, prestatie en creativiteit te boosten met alleen de lusten maar niet de lasten die gebruik van psychedelica met zich mee kunnen brengen.

Psychedelica, ook wel hallucinogenen genoemd, worden in de regel immers beschouwd als (verboden!) drugs. En ja, in hoge doseringen geven die tripervaringen en werken ze verslaving in de hand. Met microdosing is het echter een ander verhaal, omdat er daarbij sprake is van een gecontroleerde, minimale inname. Ook is er niets illegaals aan microdosing: de truffels (gekweekt in de Achterhoek, dus van oer-Hollandse bodem) gebruikt voor microdosing vallen in Nederland niet onder de opiumwet en zijn dus niet verboden. Microdosen is gewoon legaal. Omdat je een minimale hoeveelheid truffels gebruikt, werkt microdosing in de regel niet verslavend. Voor gezonde volwassenen zijn er nauwelijks gezondheidsrisico’s met microdosen. Sterker nog: het kan juist een heel positief effect hebben: mensen die microdosen geven aan dat hun productiviteit, creativiteit en humeur er aanzienlijk door verbeteren.

Fuse testpanel: microdosing

Anno 2021 integreren steeds meer mensen microdosing in hun leven. Fuse Agency werkt samen met de Amsterdam based brand Microdose Pro om microdosering breder onder de aandacht te brengen. Dit voorjaar ging de Fuse test trial van start. Na een persoonlijke intake en online instructie ontvingen vijftien geselecteerde Fuse Professionals een Microdose Pro-kit om thuis aan de slag te gaan. ‘Toen het pakketje van Microdose Pro in mijn bus viel, was ik al gelijk enthousiast’, zo schrijft Jolijn van ons testpanel. ‘Het zag er heel professioneel uit – cool en modern, en met een duidelijke uitleg en beschrijving. Dat gaf me het gevoel dat ik bij Microdose Pro wel goed zat’.
De leden van het Fuse x Microdose Pro testpanel gingen een maand lang microdosen met truffels onder begeleiding van coach en psycholoog Djai Baaten. Juist deze persoonlijke coaching en begeleiding blijkt van grote meerwaarde: ‘De begeleiding vanuit Microdose Pro vond ik echt een plus’, zo schrijft Ghislaine. ‘In de online meeting werd alles helder uitgelegd. De do’s and do’ts en wat te verwachten van het microdosen.’ Gerben schrijft in zijn review: ‘Het is fijn om tijdens het microdosen een coach aan je zijde te hebben die je op weg helpt. Microdosing kan je helpen om productiever te zijn en de doelen die je jezelf stelt makkelijker te bereiken, maar een vereiste is daarbij wel dat je je bewust bent van waar je nou eigenlijk mee bezig bent. Coaching ondersteunt je daarin.’  

Postieve ervaringen met microdosing

Uit de reviews die na de trial we ontvingen, blijken de ervaringen van het Fuse x Microdose Pro testpanel overwegend positief: veel deelnemers ervoeren een verbeterde stemming – van een blij, opgewekt tot ronduit euforisch gevoel –, toegenomen productiviteit, meer energie en focus, maar ook minder ‘mind chatter’ en meer aanwezigheid in het moment, tot het ervaren van een dieper bewustzijn en diepe emoties (zowel positief als negatief). Debby: ‘Een half uur na een microdosering voel ik al een verandering in mijn bewustzijn. Alsof ik bij een diepere laag kom. Mijn innerlijke dialoog en mind chatter verdwijnen naar de achtergrond.’ Lucie: ‘Ik ervoer meer innerlijke rust, scherpere focus en meer energie na een maand microdosen.’ Sanja had voor de test trial geen ervaring met microdosen en was positief verrast: ‘Microdosing gaf me een overall relaxed gevoel. Ook kreeg mijn creativiteit een boost. Ik had meer rust in mijn hoofd, ook in stressvolle dagelijkse situaties.’ Dat ‘lege hoofd’ hielp Liselotte juist tijdens het trainen: ‘Momenteel train ik voor een marathon en daarbij helpt microdosing ook: mijn hoofd is leeg wanneer ik ren, en ik ben me heel bewust van mijn lichaam en elke beweging die het maakt.’ Juls: ‘Ik voelde me me tijdens deze periode meer bewust, mindful en gefocust, en dat kwam goed van pas in mijn hectische en soms overwhelming leven.’ Anouk: ‘Op microdosing dagen, was mijn hoofd heel helder en had ik meer ruimte voor ideeën.’

Een aantal deelnemers ervoer diepe emoties door het microdosen. Anouk: ‘Microdosen legde bij mij ook veel emoties bloot – variërend van een intens gevoel van geluk tot diep verdriet. Daardoor heb ik inzicht gekregen in waar ik nog mee moet dealen om in mijzelf ruimte te maken voor meer focus en creativiteit.’ Debby: Microdosing maakt dat ik een diepere connectie ervaar met mijzelf en de wereld om me heen. Daardoor was het voor mij makkelijker om me open te stellen voor goede vrienden en familie. En doordat ik meer rust in mijn hoofd had, kwam ik ook toe aan een stukje zelfonderzoek en het transformeren van bepaalde innerlijke patronen en mechanismen in mijzelf. Tijdens mijn maand microdosen vond ik rust en maakte ik een nieuwe connectie met mijn lichaam en de wereld om me heen.’ ‘Ik merk ook dat ik door microdosen in een evenwichtigere emotionele staat raak: in plaats van me te laten meeslepen in het drama van het leven, kan ik kalmer van een afstandje toekijken’, aldus Dunya.

Microdosen in je leven intregreren

De gedachte achter microdosing is dat je het voor een beperkte periode – waarin je bijvoorbeeld op een bepaald doel wilt focussen en daarin wel wat ondersteuning kunt gebruiken – inzet. Bregtje: ‘Ik zie microdosing inderdaad als een fijne ondersteunende tool op momenten in je leven dat je naar een specifiek doel wilt werken en je net even die extra push nodig hebt om door je eigen (beperkende) grenzen te gaan.’ Anne: ‘Ik wil zeker doorgaan met microdosen om uit te vinden hoe ik dit in mijn leven kan integreren. Om te leren meer balans, helderheid en rust te creëren, ook in de periodes dat ik niet microdose.’ Lucie: ‘De positieve effecten van deze periode van microdosen ervaar ik na het einde ervan nog steeds! Als je iets nieuws wilt proberen, en zeker wanneer je meer innerlijke rust en focus wilt ervaren, dan raad ik microdosen zeker aan!’

 

Op de website van Microdose Pro Amsterdam vind je nog veel meer info over microdosen. Wil je ook gaan microdosen met professionele begeleiding en coaching vanuit Microdose Pro, dan kan dat vanaf € 17,50 per persoon per uur via groepssessies. Uiteraard is één op één begeleiding ook mogelijk. Met de code FUSEAGENCY ontvang je 10% korting in de webshop van Microdose Pro.

Facebook
Twitter
LinkedIn