Skip to content

Foamrollen: goed voor je fascia

Van foamrollen is al langer bekend dat het veel fysieke voordelen met zich meebrengt: het ontspant niet alleen pijnlijke spieren, maar kan als onderdeel van een warming up voor je training ook zorgen voor betere prestaties. Toch laten veel sporters de foamroll steevast links liggen in de gym of studio. Gemiste kans!

Je kunt natuurlijk een good old deegroller uit de keukenla gebruiken om die pijnlijk gespannen spieren een beetje losser te rollen, maar gelukkig zijn er ook foamrollers in tal van soorten en maten en kekke kleuren. Met regelmatig foamrollen doe je vooral je fascia een groot plezier. Fascia oftewel bindweefsel is het vlezige collageenweefsel dat je spierweefsel omvat. Vaak worden fascia vergeleken met de binnenste velletjes van een citrusvrucht die het vruchtvlees omringen – op een vergelijkbare manier omringt een vlies van bindweefsel je spierweefsel en houdt het bijeen. Fascia geven structuur, ondersteuning en bescherming aan verschillende delen van het lichaam door een vlies te vormen tussen of rond spieren, spiergroepen, botten, gewrichten en lichaamsholtes. 

Wanneer je gaat foamrollen, maak je je spieren en bijbehorende fascia, die vast kunnen komen te zitten door training en overprikkeling, weer los. Alles ontspant weer, en pijnklachten (denk aan hoofdpijn die voortkomt uit vastzittende nekspieren!) kunnen hierdoor verdwijnen. Foamrollen helpt niet alleen tegen spierpijn en spierstijfheid, en bij blessures maar ook tegen ontstekingen en vermoeidheid. Het bevordert spierherstel en kan bijdragen aan een groter bewegingsbereik. Als onderdeel van je warming-up kan foamrollen je flexibiliteit zelfs helpen vergroten. Geen redenen om het niet te doen dus, en slim om foamrollen standaard in je bewegingsroutine op te nemen, of je nu yoga gaat doen of powerliften!  

Fuse x Blackroll

Fuse werkt samen met Blackroll, een brand met een breed scala aan producten waarmee je je fascia gezond houdt of specifieke blessures en problemen kunt verlichten en aanpakken – van de klassieke foamrollen, ballen en twisters tot triggertools. 

Voor meer info check: Blackroll 

Ook interessant: Elke dag beter met Vitals 

Facebook
Twitter
LinkedIn