Skip to content

Dankbaarheid: hoe het je kan helpen naar meer geluk en een betere gezondheid

Dankbaarheid en positieve psychologie

Sta jij al regelmatig stil bij de (kleine) dingen waarvoor je dankbaar bent? Het heeft zo ontzettend veel mooie voordelen …. 

Dankbaarheid is uitgebreid bestudeerd binnen de positieve psychologie. Dit is een tak van de psychologie die zich richt op de studie van het menselijk welzijn en positieve emoties. De positieve psychologie benadrukt het belang van het focussen op positieve ervaringen en emoties, in plaats van alleen maar het negatieve te behandelen.

Dankbaarheid wordt dus vaak geassocieerd met positieve emoties, maar wist je dat het ook verschillende bewezen voordelen heeft voor onze mentale en fysieke gezondheid?

De bewezen voordelen van dankbaarheid

Hier zijn enkele bewezen voordelen van (het uiten) van dankbaarheid:
1. Een verbeterde mentale gezondheid: van dankbaarheid is aangetoond dat het de mentale gezondheid verbetert door het verminderen van symptomen van angst en depressie, het vergroten van jouw positieve emoties en het bevorderen van veerkracht.
2. Een betere slaap: Dankbaarheid beoefenen  kan de kwaliteit en duur van je slaap verbeteren, wat belangrijk is voor je algehele gezondheid en welzijn. Mensen die dagelijks stilstaan bij hun dankbaarheden, piekeren minder als ze in bed liggen en dit kan daardoor dus weer bijdragen aan een betere slaap.
3. Het verminderen van stress: Dankbaarheid kan helpen om je stressniveaus te verminderen door ontspanning en positieve emoties te bevorderen.
4. Toegenomen empathie: Dankbaarheid beoefenen kan empathie (inlevingsvermogen) en sociale verbindingen vergroten, wat op zijn beurt weer relaties en je algehele welzijn kan verbeteren.
5. Een betere fysieke gezondheid: Dankbaarheid is gekoppeld aan verschillende fysieke gezondheidsvoordelen, zoals verminderde ontstekingen, een verbeterde hartgezondheid en een betere immuunfunctie.
6. Toename van je productiviteit: Dankbaarheid beoefenen kan je motivatie en productiviteit vergroten door het bevorderen van positieve emoties en het verminderen van stress.
7. Een verbeterd zelfbeeld: Dankbaarheid kan je zelfbeeld verbeteren door het bevorderen van positieve zelfpraat en daarbij dus het verminderen van een negatief zelfbeeld. Mensen die dankbaar zijn vergelijken zich daarnaast over het algemeen minder met anderen, wat ook weer kan bijdragen aan positiever over jezelf denken.

Waar ben jij dankbaar voor?

Kortom, dankbaarheid heeft verschillende bewezen voordelen voor jouw mentale en fysieke gezondheid. Door dagelijks stil te staan bij de dingen waarvoor je dankbaar bent die dag, kan je op de lange termijn je algehele welzijn verbeteren en een gelukkiger, gezonder leven leiden. Schrijf vanavond voor het slapengaan eens 3 dingen op waarvoor je vandaag dankbaar bent. En vaak zijn dit de kleine dingen in je dag … denk aan een lekkere matcha latte in het ochtendzonnetje of schone lakens op je bed. 

Vertel eens, waar ben jij dankbaar voor vandaag? Vergeet niet om jouw dankbaarheidsmomentje van vandaag te laten zien door ons te taggen op Instagram via @fuse.community

Wil je daarnaast meer weten of meedoen als brand of als professional? Neem dan contact met ons op via de contactgegevens

Facebook
Twitter
LinkedIn