Skip to content

Wendy: “Elke week sporten, hoe dan?!”

Elke week sporten, hoe dan?

Sporten, het hoort erbij toch? Je kan niet, niet meer sporten in deze tijd. Toch hebben heel veel vrouwen er moeite mee om elke week te gaan sporten. Starten is één ding, maar het volhouden is duidelijk een tweede.

Zodra we het ook maar iets te druk krijgen, ons niet helemaal lekker voelen, of ook maar iets in ons hoofd halen wat meer prioriteit zou hebben, dan is sporten vaak het eerste dat we skippen. Het kost tijd én moeite, dus dat vraagt van ons heel wat om ons ertoe te zetten. Laat staan om je elke keer daartoe te zetten, keer op keer, week in, week uit, maand in, maand uit. Hoe dan?!

Motivatie versus discipline

´´Motivation gets you started, discipline gets you going´´. Oftewel, motivatie zorgt ervoor dat je ergens mee start, discipline zorgt ervoor dat je ermee door blijft gaan. Het gaat daarom ook eigenlijk niet om de motivatie die je hebt. Je blijft namelijk niet gemotiveerd. Dat ben je een korte periode, omdat er iets is wat je over de drempel getrokken heeft om het sporten nu écht weer op te pakken. Deze prikkel is je motivatie. Echter, zodra je een paar keer geweest bent, verdwijnt die motivatie al snel als  sneeuw voor de zon en dan komt het op discipline aan. De discipline om keer op keer ‘gewoon’ te gaan, keer op keer je sportoutfit aan te trekken, keer op keer die deur uit te gaan. En ja, ook wanneer het regent, ook wanneer je moe bent, ook wanneer je écht nog veel moet doen, wanneer sporten het laatste is waar je ‘zin’ in hebt of één van de andere talloze excuses die je je in je hoofd haalt om níet te gaan.

En ja, waarom zou je zoveel moeite doen om elke keer weer te gaan sporten? Omdat het goed voor je is? Omdat je je fitter voelt? Omdat je lekkerder in je vel zit? Nou, met een stuk chocola op de bank voel jij je ook heel lekker hoor! En daarvoor hoef je de deur niet uit, je niet in het zweet te werken en kost je een hoop minder tijd.

Jouw houding (bepaalt)

Zonder discipline lukt het je dus niet om het sporten vol te houden. En die discipline kan je alleen maar kweken door keer op keer te gaan, door er bewust van te zijn dat je de motivatie gaat kwijtraken, dit te accepteren en door te zetten. Maargoed, dat is nog steeds makkelijker gezegd dan gedaan.

Belangrijk is om voor jezelf na te gaan; wat maakt dat ik wil sporten?! Want wat maakt het voor jou dat het sporten een opgave is? Hoe kijk jij naar ‘sporten’? Wat vind je ervan? En wat voor effect heeft dat op hoe ‘zwaar’ het voor je is om elke keer weer te gaan en door te zetten?

En wat nou als je deze houding kan veranderen?! Wat nou, als jij jouw visie op sporten kan aanpassen? Want dat kan! Dat kan gewoon en dat kan je helemaal zelf. Jij bepaalt zelf je gedachten over sporten en hoe ‘zwaar’ of ‘moeilijk’ het is of beter gezegd hoe ‘lekker’ en ‘makkelijk’ het dus ook kan zijn.

Voor sommigen helpt het bijvoorbeeld om sporten te kunnen zien als iets dat er gewoon bij hoort, wat een vast onderdeel is van je week. Omdat het een must is, is het geen kwestie of je wel of niet gaat. Hierdoor heb je al geaccepteerd dat je het gewoon gaat doen en dat je dus elke keer ‘gewoon’ gaat sporten.

Voor anderen helpt het om het te zien als noodzakelijke zorg voor zichzelf. Net als dat je het nodig hebt om ‘s morgens gezichtscrème op te smeren of je tanden te poetsen, is sporten ook onderdeel van zorgen voor je lichaam én je geest. Ook zien sommigen het sporten als ‘me-time’. Even tijd voor jezelf, even uit die ratrace stappen of ontspannen na een lange werkdag.

Maak het comfortabel

Door op een andere manier naar het sporten te kijken, haal je heel veel strijd in je hoofd weg. En dan hoef je alleen nog maar te kijken hoe je het sporten zo fijn mogelijk voor jezelf maakt. Want ook al kan je sporten gaan zien als een vast gegeven en geen ‘optie’, betekent dit niet dat het ‘niet zeiken en gewoon gaan is’. Kijk voor jezelf hoe jij het sporten zo goed mogelijk kan integreren in jouw week op een manier die voor jou werkt. Wees hierin lief voor jezelf! Wring je niet tussen allerlei bochten, maak ruimte in je agenda om te kunnen sporten en dat betekent dat je misschien vaker ‘nee’ moet zeggen tegen anderen. Kijk niet naar hoe ‘moeilijk’ het is, maar denk in mogelijkheden en maak het vooral zo relaxed mogelijk voor jezelf! Zo voelt het sporten nog minder als een opgave voor je.

Test het uit!

Ga dus voor jezelf na; hoe kijk jij tegen sporten aan als jij héél eerlijk bent naar jezelf? En vanuit welk oogpunt zou je het ook kunnen bekijken? En je dan ook nog eens kijkt naar hoe je het zo comfortabel mogelijk kan maken voor jezelf… Wat voor effect heeft dit op je gevoel dat sporten een opgave is?

Laat dit de komende dagen even sudderen. Wordt bewust van je houding, pas je gedachten aan en je zal je vanzelf anders gaan gedragen. Je zal zien dat het sporten je hiermee al een stuk makkelijker af gaat!

Lekker sporten jij! You got this!

Ik ben Wendy, jóuw motivatiecoach die je helpt om zonder gedoe eindelijk gewoon elke week te sporten en jij weer lekker in je lijf zit! Wil je meer tips? Download dan hier mijn gratis e-book met de 5 succesfactoren waardoor jij ook gewoon elke week gaat sporten.

Volg mij op Instagram. 

Facebook
Twitter
LinkedIn