Skip to content

Waarom elektrolyten zo goed zijn voor sporters

Elektrolyten voor sporters

Als sporter wil je goed voor je lichaam zorgen. Tijdens het sporten zweet je natuurlijk en verlies je veel vocht. Naast vocht bevat ons zweet ook zouten en andere belangrijke mineralen: elektrolyten. Het is belangrijk om die aan te vullen als je regelmatig en intensief sport. Het drinken van water met toevoeging van elektrolyten kan dan helpen om een goede sportprestatie te bereiken.

Hoeveel zweten we bij sporten?

Tijdens een uur intensief sporten verlies je gemiddeld (temperatuur en luchtvochtigheid spelen een rol) een liter zweet met daarin 1000 milligram natrium en in mindere mate andere elektrolyten zoals kalium, magnesium en calcium. Het drinken van water zorgt niet voor aanvulling van de elektrolyten. Bij intensieve inspanning waarbij je veel zweet, is het daarom belangrijk om naast water ook natrium en andere elektrolyten binnen te krijgen. Dit helpt het lichaam voldoende vocht op te nemen en de gewenste vocht- en elektrolytenbalans weer te herstellen.

Elektrolyten zijn mineralen die in een vloeistof zijn opgelost, in ionische vorm. Dit betekent dat de mineralen losse elektrisch geladen deeltjes zijn en ze niet verbonden zijn met andere elementen. In het lichaam komen mineralen ook voor in ionische vorm. In deze vorm worden ze dan ook extra goed opgenomen.

Kijk hier voor een grafische weergave van elektrolyten in het lichaam. 

Gezondheidseffecten mineralen

De belangrijkste mineralen zijn natrium, kalium, magnesium en chloride. Kalium en magnesium spelen een belangrijke rol in het functioneren van de zenuwen en spieren. Magnesium ondersteunt ook het energieniveau en draagt bij aan fitheid. Mineralen spelen bij nog veel meer processen in het lichaam een rol. Het is daarom goed om ze aan te vullen bij verlies door veel zweten.

Kies voor een natuurlijk product

De meeste sportdranken bevatten veel suikers en maar weinig elektrolyten, terwijl het als (top)sporter juist belangrijk is wat er in je lichaam terechtkomt. Kies daarom voor een natuurlijk product zonder toevoegingen. Elete™ Sportmineralen van Vitals is afkomstig uit het mineraalrijke Great Salt Lake in de VS. Dit is een binnenzee die door natuurlijke processen zeer hoge concentraties ionische mineralen en spoorelementen bevat, in een natuurlijke en uitgebalanceerde samenstelling. Elete™ Sportmineralen is natuurlijk en bevat geen hulpstoffen, suikers en zoetstoffen. Hiermee is het een goede aanvulling op het verlies van belangrijke elektrolyten tijdens het sporten.

Dit artikel is in samenwerking met Vitals: Elete™ Sportmineralen.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn