Skip to content

Reiki, wat is dat?

Reiki is een eeuwenoude vorm van healing, vaak door handoplegging, die werkt met energie. Het behoort tot de alternatieve geneeswijzen. Oorspronkelijk komt het uit Japan. De term ‘Reiki’ bestaat uit de Japanse karakter rei, ‘geest’ of ‘ziel’ en ki, ‘energie, levenskracht’. Het wordt vaak vertaald als ‘universele levensenergie’ of ‘spirituele energie’. Via Reiki technieken kun je deze energie sturen, om bijvoorbeeld fysieke klachten te behandelen of verlichten. Veel mensen zeggen baat te hebben bij een Reiki behandeling.   

De afgelopen jaren heb ik zoveel gehoord over Reiki dat ik inmiddels heel benieuwd ben geworden om het eens te ervaren. Ik heb al wel eens wat energetische massages ondergaan om mijn energie beter te laten stromen. Afgelopen zomer op Tijdloos Festival kreeg ik een korte Reiki introductie, en dat maakte mij alleen maar nieuwsgieriger. Wat is Reiki, en hoe gaat dat, zo’n behandeling? En, belangrijker: wat doet het met je? Daarom ben ik gelijk enthousiast wanneer Joelle me een Reiki sessie op afstand aanbiedt, helemaal vanaf Ibiza waar ze woont. Al weet ik niet precies wat ik me bij zoiets voor moet stellen of wat ik ervan kan verwachten.  

Mijn ervaring

Op de dag van onze afspraak ben ik lichtelijk nerveus. Ik tel de minuten af tot het 13.00 uur is. Joelle gaat me vandaag Reiki op afstand geven. Vanaf het scherm van mijn laptop raadt ze me aan om ontspannen op mijn bed te gaan liggen. ‘Zie het als een dutje,’ zegt ze. ‘Je hoeft niks te doen, gewoon je ontspannen en enjoy the ride.’  Okay. Ik zet een rustig, zen Boeddha-muziekje op, ga half onder de dekens liggen en doe een oogmasker op. Op datzelfde moment gaat Joelle ook op haar bed liggen en channelt ze, door middel van eeuwenoude Reiki-symbolen, energie naar me toe.  Vooraf heeft Joelle me uitgelegd: ‘Via Reiki krijg jij de energie die jij op dat moment nodig hebt. Je kan van alles gaan ervaren: warmte of koude in bepaalde lichaamsdelen of over je hele lichaam, of tintelingen. Het kan zijn dat je met je ogen dicht toch intense kleuren ziet, of beelden. Dat is voor iedereen weer anders. Daarom is ook geen een Reiki sessie hetzelfde en kun je van tevoren nooit helemaal precies zeggen wat er gaat gebeuren.’ Ik moet het dus gewoon maar ervaren. Joelle vervolgt: ‘Een sessie duurt gemiddeld zo’n 20-30 minuten. Je voelt vanzelf wanneer je weer ‘wakker’ wilt worden. Als je je ogen opent, check dan even de tijd en onthoud die. Na afloop van de sessie vertel ik je wat ik ervaren heb, en wil ik ook graag jouw ervaring horen.’  Ik laat het maar over me heen komen. Aanvankelijk voel ik erg weinig, tot ik tintelingen in mijn lichaam ervaar, en een soort van druk in mijn buik. Ik kan het niet echt verklaren en merk ook dat ik mijn lichaam afspeur of ik verder nog iets voel of ervaar. Het valt me wel op dat ik zodra ik lig en mijn ogen dicht heb, meteen erg rustig ben, zonder enige moeite. Alsof ik mediteer zonder af te dwalen.  

Reiki

Als ik mijn ogen weer open heb, krijg ik zoals afgesproken een recap van Joelle. Dit is wat ze onder meer zegt:  ‘Toen ik mijn ogen sloot en me concentreerde zag ik gelijk een beer. De beer staat symbool voor kracht en wedergeboorte maar ook voor daadwerkelijk vertrouwen hebben in jezelf.’ 
‘Ik zag de zee en golven. Golven staan voor flow, meedeinen op alles wat er gebeurt in je leven. Niet tegen de stroming ingaan, dan raak je heel vermoeid.  Laat alles maar gewoon zijn, en dein lekker mee. De zee staat voor het (laten) stromen van communicatie en emoties/gevoelens.’ 
‘Ik zag een torentje, soort kerktorentje. Als je kijkt naar de betekenis van een toren in de Tarot, dan staat het vaak voor transformatie, veranderingen en gebeurtenissen.’ 
‘Ik kreeg heel erg het gevoel dat jij heel ambitieus bent, veel doet, veel wilt, maar soms ook dingen misschien even mag loslaten en even mag laten zijn. Vergeet niet om ook je rust te pakken.’  
Tot slot trekt Joelle nog twee 2 tarotkaarten voor me: MANY THANKS & SURRENDER.  

In bijna alles wat Joelle tegen me zei kon ik me wel vinden. Het meest bijzondere vond ik dat ze over mijn moeder begon, met wie ik een heel sterke connectie hebt. Mijn moeder komt bij bijna elke spirituele sessie wel aan bod. En het grappige is dat dat niet alleen bij mij gebeurt – ook bij elke sessie die mijn moeder heeft, kom ik naar voren.   Toch wel frappant dat dit zo op afstand kan. Dat ik de energie van Reiki via Joelle heb kunnen ervaren en dat er dingen naar voren zijn gekomen die wel degelijk iets voor mij betekenen. Eigenlijk heeft deze ervaring me alleen nog meer nieuwsgierig gemaakt… to be continued…  

Fuse Professional Joelle woont op Ibiza en is coach en Reiki Master. Ze geeft Reiki sessies op afstand en heeft verschillende online programma’s. Meer over Joelle? Check haar Instagram. 

Facebook
Twitter
LinkedIn